Ecografia este o metoda de diagnostic ce utilizeaza ultrasunetele in scopul generarii de imagini sectionale la nivelul corpului uman.
Metoda este consacrata prin caracterul non-iradiant al ultrasunetelor, potentialul de repetitivitatea in functie de cerinte si de evolutia bolii si prin portabilitatea si potentialul de a fi transportata la patul bolavului, in camera de urgente sau in salvare.
Se spune ca peste 30% din toate procedurile imagistice pe glob sunt examinari ultrasonografice.
Explorarea Ultrasunetelor in Ecografie - Vizioneaza Gratuit
Afla in aceasta prezentare cum functioneaza ultrasonografia si de ce este indispensabila in detectarea si monitorizarea multor afectiuni.
Apasa pe play si intelege puterea ultrasunetelor in ecografie!
Vrei sa afli mai multe despre ecografia in cabinetul medicului de familie?
Vizioneaza webinarul aici
Feedback webinar "Ultrasonografia clinica in cabinetele medicilor de familie: Tehnica de examinare, aspectul normal si principalele modificari ecografice"
Factori care optimizeaza imaginea ultrasonografica:
transmisia prin lichide si/sau parenchime omogene
cresterea impendantei acustice (a energiei de reflexie) de ex. microbulele din contrastul vascular (CEUS - contrast enhanced ultrasonography)
Ecografia in cabinetul medicului de familie
Medicii au nevoie de pregatire si standarde de calitate pentru a se asigura ca acest lucru se va face intr-un mod cu beneficii pozitive pentru pacienti, fiind util pentru implementarea standardelor de ecografie si a ghidurilor de practica la nivel de ingrijire primara. Nevoile educationale ale medicilor de familie cu privire la noile metode si tehnologii sunt in crestere. Deoarece suntem intr-o noua era a revolutiei tehnologice la nivel mondial, cand avem la indemana aparate cu ultrasunete avansate, relativ ieftine si tehnologie performanta folosind inteligenta artificiala alaturi de algoritmi de diagnostic actualizati, a venit momentul finalizarii examenului clinic clasic (bazat pe istoric, inspectie, palpare, percutia si asculatia) cu un nou examen clinico-ecografic care in prezent permite vizualizarea prin ultrasunete a majoritatii organelor si tesuturilor corpului uman (inspectie ultrasonografica sau sonovizualizare), alaturi de palpare cu ultrasunete electronice prin metoda elastografiei ultrasonografia (sonopalpare) dar si cu ausculatie electronica prin tehnica Doppler (sonoasculatie)
Recomandari POCUS in medicina de familie:
Poate ghida managementul de caz atat la cabinet cat si la domiciliul pacientului nedeplasabil
Sunt necesare standarde de formare si de calitate pentru a ne asigura ca acest lucru este facut intr-un mod de care sa beneficieze pacientii
Este nevoie de standardizare si de ghiduri de practica ecografica pe baza de EMC (Educatie Medicala Continua)
Prin informatiile pe care le furnizeaza, ultrasonografia a devenit metoda primara in evaluarea afectiunilor parenchimatoase difuze sau localizate cu o mare sensibilitate si specificitate, observandu-se in dinamica elementele patologice furnizand informatii valoroase in medicina primara.
Ultrasonografia ar trebui sa fie un instrument de diagnostic asemanator stetoscopului folosit curent in practica medicului de familie in viitorul apropiat.
Diagnosticul precoce poate contribui la salvarea multor vieti in asistenta medicală primara, pe baza unor notiuni si ghiduri de buna practica medicala. Ecografia clinica de prim contact cu pacientul, in cadrul medicinei de familie va fi practic un mare beneficiu pentru pacient, prin posibilitatea completării examenului clinic cu imagini ecografice utile pentru sustinerea diagnosticului pozitiv si al managementului de caz.