mihai pietraru

Imagine pentru ecusonul Streak Starter.
Streak Starter obținut pentru o serie de 3 zile!
Imagine pentru ecusonul Week Warrior.
Week Warrior obținut pentru o serie de 7 zile!

Postat

28 apr 15:38

1 / 2
2 / 2

Tumora retroperitoneala- problema de diagnostic 

Pacienta in vasta de 75 de ani cunoscuta cu patologie cardiaca  ICC clasa functionala II NYHA , Sdr coronarian cronic , FIA paroxistica convertita spontan la RS in tratament cu NOAC , Ectazie de aorta ascendenta , HTA primara grad II risc CV inalt , Boala venoasa cronica cu insuficienta venoasa cronica clasa CEAP 3 ( clasificare clinica ) , Dislipidemie in tratament , Obezitate grad III ( IMC  40,89 ),  imobilizata in scaun cu rotile pentru o fractura 1/3 inferioara femurala stanga prin cadere de la propria inaltime operata in 2023 – afirmativ material de osteosinteza( tija , placute si suruburi ) si a unei fracturi de platou tibial stang,  tot prin cadere de la propria inaltime in 2024, operata in 06.2024 – afirmativ artroplastie totala de genunchi stang . Pacienta a fost internata intr-un centru de recuperare medicala a unui spital judetean de urgenta in perioada 24.02.25- 10.03.2025 cu urmatorul diagnostic la externare -SPONDILODISCARTROZA CERVICO-DORSO-LOMBARA , PROTEZA TOTALA DE GENUNCHI STANG , FRACTURA DE FEMUR STANG . In timpul internarii, din cauza  unei anemii moderate hipocrome microcitare hiposideremice si a unui sindrom inflamator cronic  se recomanda consult Boli de interne . In cadrul consultului de Boli interne si a unei ecografii abdominale care ne atrage atentia asupra unui ficat steatozic, se formuleaza diagnosticul de Anemie hipocroma microcitara (posibil feripriva ) si se recomanda Fier iv si  efectuarea unei EDS si a unei EDI cu bilet de trimitere de la medicul de familie .

In data de 09.04.2025 pacienta se prezinta pentru consult geriatric si gerontologic cu bilet de la medicul de familie ridicandu-se suspiciunea de osteoporoza . In timpul consultului se efectueaza o ecografie abdominala-  scor de vizualizare B( meteorism )   in care se evidentiaza un ficat cu steatoza difuza , marit de volum , colecist cu perete normal dar cu prezenta unui imagini hiperecogene de 5,7 mm care lasa con de umbra  la nivel infundibular ;  chisturi parapielice renale drepte , cel mai mare de 14 mm ;  pancreas hipertrofiat si hiperecogen – infiltrat lipomatos ; formatiune bine delimitata,  incapsulata , rotunda, cu atenuare posterioara,  de aproximativ  45,9 mm , structura inomogena cu periferia mai ecogena fata de grasimea retroperitoneala si centru anecogen strabatut de un sept fin hiperecogen ,  situata  sub artera splenica  , aorta abdominala in dr si suprarenala stg in partea stg , fara semnal Doppler ; la nivelul rinichiului stang  pol inferior subcapsular se vizualizeaza o imagine hiperecogena de aproximativ 10 mm, bine delimitata , fara semnal  Doppler cu posibil  angiomiolipom ;  splina partial vizibila;  anse meteorizate ( mai ales la nivelul cadrului colic ) cu peristaltica prezenta , aparent fara modificari parietale ;   fara lichid in sacul Douglas .

Se recomanda efectuarea de CT abdominal cu sc , analize , examinare DEXA.

In data de 11.04.25 se efectueaza CT abdominal cu sc DR  Adriana Radu  – Concluzii - hepatomegalie omogena. Calcul vezicular de 5 mm,  splina cu prezenta  unei leziuni chistice nodular  de 20/19 mm la nivelul polului superior; Calcul renal drept  hiperdens caliceal superior de 8/4,8 mmm ( 1260 UH) , fara caracter obstructiv. Imagine pseudonodulara de 11 mm , difuz delimitata localizata in parenchimul renal stang  polar inferior , cu densitati negative , tisulare si fluide cu prize de contrast focale intralezional – necesita monitorizare imagistica . Leziune nodular tisulara bine delimitata de 47/42 mm, minim iodofila , cu centrul hipodens (cel mai probabil zona de necroza ) localizata retroperitoneal , posterior fata de artera splenica si lateral fata de trunchiul celiac , cu plan de clivaj fata de structurile vasculare , fara infiltrarea grasimii de vecinatate ;

- biologic –  patologic -sdr inflamator   ( VSH 20 mm/H , PCR 6,3 mg/L ), sideremie 35 micrograme/dL, calprotectina in materii fecale 551,3 microgram/gram fecale , 25 OH VIT D3 -15,4 ng/ml

HLG completa , creatinina serica , acid uric seric, uree serica , ALAT, ASAT , acid folic , feritina serica , Vit B12 ,PTH I , hemoragii oculte in fecale –absent – in limite normale .

-examinare DEXA-criterii de osteoporoza pentru care pacienta a primit bifosfonat , vitamina D3 si calciu

In data de 15.04.2025 se decide , de comun acord , cu pacienta , caracterizarea  angioperfuzionala a formatiuni retroperitoneale prin ecografie cu substanta de contrast . Dupa injectarea a 1,6 ml de SonoVue  la aproximativ 8 secunde se observa o incarcare centripeta, rapida a formatiuni  si a septului cu un maxim la aproximativ 14 secunde , dar incompleta, cu zona centrala necaptanta- probabil zona de necroza  , urmand ca la aproximativ 30 de secunde de la momentul incarcarii sa se observe o spalare lenta , ca la aproximativ  2 minute spalarea sa fie incompleta.

Pacienta urmeaza sa fie trimisa catre sectia de Gastroenterologie a unui Spital Universitar pentru continuarea investigatiilor si a tratamentului de specialitate .

02:04

Caz Interesant - varianta s...