Sortat după
Activitatea cea mai recentă Popularitate Cele mai noi postări
aprilie 28
• Editat (apr 28, 2025)
1 / 2
2 / 2

Tumora retroperitoneala- problema de diagnostic 

Pacienta in vasta de 75 de ani cunoscuta cu patologie cardiaca  ICC clasa functionala II NYHA , Sdr coronarian cronic , FIA paroxistica convertita spontan la RS in tratament cu NOAC , Ectazie de aorta ascendenta , HTA primara grad II risc CV inalt , Boala venoasa cronica cu insuficienta venoasa cronica clasa CEAP 3 ( clasificare clinica ) , Dislipidemie in tratament , Obezitate grad III ( IMC  40,89 ),  imobilizata in scaun cu rotile pentru o fractura 1/3 inferioara femurala stanga prin cadere de la propria inaltime operata in 2023 – afirmativ material de osteosinteza( tija , placute si suruburi ) si a unei fracturi de platou tibial stang,  tot prin cadere de la propria inaltime in 2024, operata in 06.2024 – afirmativ artroplastie totala de genunchi stang . Pacienta a fost internata intr-un centru de recuperare medicala a unui spital judetean de urgenta in perioada 24.02.25- 10.03.2025 cu urmatorul diagnostic la externare -SPONDILODISCARTROZA CERVICO-DORSO-LOMBARA , PROTEZA TOTALA DE GENUNCHI STANG , FRACTURA DE FEMUR STANG . In timpul internarii, din cauza  unei anemii moderate hipocrome microcitare hiposideremice si a unui sindrom inflamator cronic  se recomanda consult Boli de interne . In cadrul consultului de Boli interne si a unei ecografii abdominale care ne atrage atentia asupra unui ficat steatozic, se formuleaza diagnosticul de Anemie hipocroma microcitara (posibil feripriva ) si se recomanda Fier iv si  efectuarea unei EDS si a unei EDI cu bilet de trimitere de la medicul de familie .

In data de 09.04.2025 pacienta se prezinta pentru consult geriatric si gerontologic cu bilet de la medicul de familie ridicandu-se suspiciunea de osteoporoza . In timpul consultului se efectueaza o ecografie abdominala-  scor de vizualizare B( meteorism )   in care se evidentiaza un ficat cu steatoza difuza , marit de volum , colecist cu perete normal dar cu prezenta unui imagini hiperecogene de 5,7 mm care lasa con de umbra  la nivel infundibular ;  chisturi parapielice renale drepte , cel mai mare de 14 mm ;  pancreas hipertrofiat si hiperecogen – infiltrat lipomatos ; formatiune bine delimitata,  incapsulata , rotunda, cu atenuare posterioara,  de aproximativ  45,9 mm , structura inomogena cu periferia mai ecogena fata de grasimea retroperitoneala si centru anecogen strabatut de un sept fin hiperecogen ,  situata  sub artera splenica  , aorta abdominala in dr si suprarenala stg in partea stg , fara semnal Doppler ; la nivelul rinichiului stang  pol inferior subcapsular se vizualizeaza o imagine hiperecogena de aproximativ 10 mm, bine delimitata , fara semnal  Doppler cu posibil  angiomiolipom ;  splina partial vizibila;  anse meteorizate ( mai ales la nivelul cadrului colic ) cu peristaltica prezenta , aparent fara modificari parietale ;   fara lichid in sacul Douglas .

Se recomanda efectuarea de CT abdominal cu sc , analize , examinare DEXA.

In data de 11.04.25 se efectueaza CT abdominal cu sc DR  Adriana Radu  – Concluzii - hepatomegalie omogena. Calcul vezicular de 5 mm,  splina cu prezenta  unei leziuni chistice nodular  de 20/19 mm la nivelul polului superior; Calcul renal drept  hiperdens caliceal superior de 8/4,8 mmm ( 1260 UH) , fara caracter obstructiv. Imagine pseudonodulara de 11 mm , difuz delimitata localizata in parenchimul renal stang  polar inferior , cu densitati negative , tisulare si fluide cu prize de contrast focale intralezional – necesita monitorizare imagistica . Leziune nodular tisulara bine delimitata de 47/42 mm, minim iodofila , cu centrul hipodens (cel mai probabil zona de necroza ) localizata retroperitoneal , posterior fata de artera splenica si lateral fata de trunchiul celiac , cu plan de clivaj fata de structurile vasculare , fara infiltrarea grasimii de vecinatate ;

- biologic –  patologic -sdr inflamator   ( VSH 20 mm/H , PCR 6,3 mg/L ), sideremie 35 micrograme/dL, calprotectina in materii fecale 551,3 microgram/gram fecale , 25 OH VIT D3 -15,4 ng/ml

HLG completa , creatinina serica , acid uric seric, uree serica , ALAT, ASAT , acid folic , feritina serica , Vit B12 ,PTH I , hemoragii oculte in fecale –absent – in limite normale .

-examinare DEXA-criterii de osteoporoza pentru care pacienta a primit bifosfonat , vitamina D3 si calciu

In data de 15.04.2025 se decide , de comun acord , cu pacienta , caracterizarea  angioperfuzionala a formatiuni retroperitoneale prin ecografie cu substanta de contrast . Dupa injectarea a 1,6 ml de SonoVue  la aproximativ 8 secunde se observa o incarcare centripeta, rapida a formatiuni  si a septului cu un maxim la aproximativ 14 secunde , dar incompleta, cu zona centrala necaptanta- probabil zona de necroza  , urmand ca la aproximativ 30 de secunde de la momentul incarcarii sa se observe o spalare lenta , ca la aproximativ  2 minute spalarea sa fie incompleta.

Pacienta urmeaza sa fie trimisa catre sectia de Gastroenterologie a unui Spital Universitar pentru continuarea investigatiilor si a tratamentului de specialitate .

02:04

Caz Interesant - varianta s...

aprilie 22
• Editat (apr 28, 2025)

📢 Ultimele zile pentru înscriere!
📍 26 aprilie | București | 💻 Eveniment european desfășurat exclusiv în limba engleză!
🎓 Creditat cu 7 CME

Vă invităm la un eveniment de referință dedicat ecografiei mamare, adresat medicilor care doresc să își perfecționeze abilitățile de diagnostic și intervenție.

🩺 Programul științific include teme esențiale precum:
• Indicațiile actuale ale ecografiei mamare
• Actualizări în lexiconul BIRADS și semnificația scorurilor
• Ecografia ductală și evaluarea multiparametrică a sânului
• Tehnici de învățare pentru puncții mamare ecoghidate
• Biopsii mamare sub ghidaj ecografic
• Particularități în evaluarea sânului masculin

Evenimentul include și o sesiune de ecografie hands-on cu ghidaj din partea unor medici cu vastă experiență, din România și din străinătate.

Încă vă mai puteți înscrie:

 💻 Participare online: https://buy.stripe.com/5kA4hJ3VF0f0fsI8zm 

📍Participare onsite: https://buy.stripe.com/bIY9C32RB0f06Wc6rf

aprilie 18

🔔 Sărbători Pascale cu lumină și recunoștință

În aceste zile de sărbătoare, echipa Eduson vă urează Sărbători Pascale pline de liniște, speranță și bucurii alături de cei dragi.
Mulțumim tuturor celor care fac parte din comunitatea noastră – medici, studenți, profesori, parteneri – pentru că ne inspirăm unii pe alții, zi de zi.

Fie ca spiritul Învierii să ne aducă tuturor puterea de a merge mai departe cu încredere și compasiune.

🌿 Paște Fericit și binecuvântat!

Conf. Dr. Dragos Paun

5
aprilie 07

🎉 Avem câștigători! 🎉

A doua lună de concurs ne aduce noi câștigători!

În luna martie Eduson v-a oferit transmisiuni din cadrul Maramedica 2025, o conferință internațională, un webinar online iar pentru prima dată am organizat un workshop la Sibiu! 

Doamna doctor Daniela D. a fost cea mai activă utilizatoare, petrecând cel mai mult timp studiind materialele noastre! 📚🏆

Pentru dedicarea sa, îi oferim o lună gratuită de Eduson Premium! 👏

☘️Felicitări tuturor și spor la învățat! 💡🚀 Concursul nostru continuă și în luna aprilie 🤞☘️! 

#Eduson #EducațieFărăLimite #Câștigători #ÎnvațăMaiMult

martie 20, 2024
• Editat (mar 23, 2024)
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Bună ziua! Vă invit să parcurgeți un caz interesant.
Pacient în vârstă de 74 de ani se prezintă în camera de gardă acuzând stare generală alterată, durere în flancul stang și la nivelul șoldului stâng (durerea s-a agravat progresiv, pacientul fiind imobilizat).
Pacientul mai afirmă apariția unei mase la nivelul regiunii fesiere stângi (palpabilă).
Este tahipneic, tahicardic, TA:145/78. Paraclinic: leucocitoza cu neutrofilie.
ECOGRAFIE: (imaginea 1) formațiune tumorală renală stângă cu dimensiuni de aprox 3.18/3.4/3.31 cm, volum de aprox 19.1 cmc, cu un contur polilobat, structura inomogenă prin prezența de arii hipoecogene și discrete benzi hiperecogene, cu vascularizație intensă evidențiată în Doppler color și prin reconstrucția 3D din power Doppler.
ECOGRAFIE PĂRȚI MOI: regiune fesieră stângă (imaginea 2): corespunzător masei palpate se evidențiază o voluminoasă formațiune solidă, lobulată, infiltrativă cu dezvoltare din planul osos, cu dimensiuni de 3.8/5/5.8 cm, volum 59.5cmc; masa este inomogenă, bine vascularizată (Doppler color), cu multiple calcificări (ring-artefacte prezente în Doppler color).
IMAGISTICA CT (imaginile 3 și 4): formațiune tumorală renală stângă, imprecis delimitată, cu structură inomogenă prin prezența de arii hipodense, chistico-necrotice, cu discrete septuri intratumorale, cu captare intensă în timp arterial și washout prezent – aspect sugestiv pentru leziune malignă. La nivelul osului iliac stâng, în adiacența articulației sacroiliace, se evidențiaza o leziune tumorală solidă inomogena, discret iodofila, cu efect osteolitic – determinare secundară?
Având în vedere rezultatele imagistice, se decide prelevarea bioptică ecoghidată (3 fragmente) de la nivelul leziunii tumorale pelvice în vederea diagnosticului pozitiv.
In imaginea 5 puteți observa acul în timpul biopsiei ecoghidate.
REZULTATUL HP și IHC al țesutului biopsiat: carcinom renal.
DIAGNOSTIC FINAL: carcinom renal metastatic la nivel osos.
MANAGEMENT: bilant oncologic complet în vederea tratamentului paliativ.
Aștept părerile dvs.

Din arhiva dnei dr Dana Nedelcu, Spitalul Ponderas, București.

2
aprilie 07, 2024

Bună ziua!
Vă invit să parcurgeți un caz complex extras din arhiva doamnei doctor Dana Nedelcu din cadrul Spitalului Ponderas, București, pentru a vedea cât de utilă este ecografia cu substanța de contrast.
Ne aflăm în fața unei paciente de 60 de ani, cu stare generală alterată instalată brusc,  febră (39.4), frison, grețuri și vărsături. Din istoricul medical notăm litiaza renală dreaptă obstructivă (tratată chirurgical) și un detartraj dentar în urmă cu aprox o lună.
CLINIC: tahicardie, tahipnee, sensibilitate la nivel lombar drept.
ANALIZE LABORATOR:
- sindrom inflamator accentuat sugestiv pentru un tablou septic (leucocitoză, PCR - 22mg/dl, Procalcitonină - 81ng/ml);
- hemoculturi pozitive pentru Steptococcus intermedius (bacterie orală comensală);
- parametri urinari in limite normale.
ECOGRAFIE ABDOMINALĂ (imagine1): rinichi drept cu dimensiuni relativ normale, cu ecogenitate ușor crescută (vizualizarea piramidelor Malpighi); polar superior, parenchimul este inomogen, cu un contur ușor estompat, cu infiltrarea spațiului adipos perirenal, fără a se evidenția acumulări fluide sau colecții la acest nivel.  Fără dilatații de căi urinare și fără calculi.
Pentru caracterizare suplimentară, se administrează 2.5ml Sonovue (VIDEO) și se evidențiază o arie necaptantă de tip ischemic, subcortical, cu diametre de 2.3/2.5cm, bordată de zone hipercaptante, sugestive pentru perfuzia de lux (compensatorie) (imagine2). Discretă hipocaptare difuză a polului superior în faza venoasă, tipică procesului edematos.
Fara colectii intraparenchimatoase. Priza de contrast e normala mediorenal și la nivelul polului inferior.
În acest moment, ne aflăm în fața unui rinichi cu zone de ischemie arterială susceptibile suprainfecție pe cale hematogenă. 
Rezultatul ecografic a impus continuarea investigațiilor pentru a depista sursa embolică.
ECOGRAFIE TRANSESOFAGIANĂ:
\\- fără elemente sugestive pentru endocardită infecțioasă;
- sept interatrial: FOP (foramen ovale patent) cu șunt dreapta-stânga.
 Acest FOP, cel mai probabil, s-a complicat cu embolie paradoxală și respectiv cu infarct renal. Din acest motiv, se recomandă închiderea defectului percutan.
În sprijinul diagnosticului sunt și rezultatele testelor de trombofilie, care documentează existența unei trombofilii, mutația factorului V Leiden (forma heterozigotă).
Așadar, ne aflăm în fața unei paciente cu un profil protrombotic, accentuat prin starea de sepsis cu Streptococcus intermedius (post detartraj dentar), cu embolie paradoxală în prezența unui FOP, circumstanțe care au dus la un infarct renal suprainfectat pe cale hematogenă.

În concluzie, modificările ecografice renale au fost o verigă importantă în managementul acestei paciente, iar patternul captării substanței de contrast a fost definitoriu pentru a stabili următorii pași.

4
februarie 25
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Bună ziua!

Prin acest mesaj vreau să vă transmit un sfat util din partea doamnei doctor Dana Nedelcu; voi exemplifica cu ajutorul unui caz de astăzi. 

Examinarea renală trebuie mereu să includă baleiajul parenchimului renal în modul Doppler. Prin această tehnică putem diagnostica microcalculii renali care nu sunt vizibili în modul B.

De exemplu, în cazul pacientei de mai jos, s-a evidențiat un microcalcul polar inferior, cu diametrul de 4 mm, care generează ring-artefact/ twinkling artifact (mozaicism neomogen) și semnal caracteristic în modul pulsat (semnal care nu corespunde nici tipului arterial, nici tipului venos + se aude un zgomot puternic, deranjant). După cum puteți observa, microcalculul nu e vizibil cert în modul B (este prea mic pentru a da con de umbră posterior). 

Așadar, aceasta este singura modalitate ecografică de a diagnostica microlitiaza.

  „Diagnostic diferențial al artefactului”:

- turbulență focală? – prin baleiaj observăm că nu există continuitate, deci nu e vorba de arborele vascular;

- placă arterială calcară? – în această situație, morfologia artefactului ar fi una liniară și cu siguranță vom observa și modificări de ecogenitate în parenchimul renal (bineînțeles, ne ajută și clinica pacientului).

Sperăm că a fost util! O zi frumoasă! 

2
februarie 23
00:05

Pacienta 53 ani investigata pentru simptomatologie dureroasa abdominala. Antecedente nerelevante pentru afectiunea actuala.

Descrie durere in “bara” epigastric, cu iradiere dorsala, preponderent pe stanga, episodic. Apetit pastrat.

Examinarea in modul B releva formatiune hiperecogena pancreatica, la nivelul corpului, cu dimensiunea de cca 1 cm, fara semnal Doppler si cu umbra acustica poasterioara. Deasemenea se poate nota dilatatia ductului Wirsung corporeo-caudal in amonte.

Diagnostic: Litiaza Wirsungiana.

Un caz mai rar.

aprilie 04
• Editat (apr 04, 2025)

Webinar Provocari si abordari moderne in patologia renala. 
De la diagnostic la tratament

Buna ziua, 

Astazi 4 aprilie va invitam la un webinar esential pentru toti medicii interesati de patologia renala, unde vom discuta despre provocarile actuale si cele mai noi solutii in diagnostic si tratament. 
 📌 Teme principale:
✅ Trombopenia indusa de heparina – recunoastere si tratament
✅ Hiperparatiroidismul secundar in BCR – diagnostic si optiuni terapeutice
✅ Nefropatii vasculare neinflamatorii – stenoza de artera renala, tromboza de vena renala, fistulele arteriovenoase intrarenale
✅ Rolul ultrasonografiei Duplex in decizia terapeutica
 

📚 Program webinar:
🔹 16:00 - 16:10 Deschiderea webinarului. Prezentare tematica si lectori - Prof. Dan Vladutiu
🔹 16:10 - 16:50 Trombopenia la heparina: diagnostic, atitudine terapeutica - Asist. Univ. Dr. Maria Ticala

🔹 16:10 - 17:30 Hiperparatiroidismul secundar la pacientii cu boala cronica de rinichi: diagnostic, tratament - Sef lucr. Dr. Delia Bunea-Jivanescu

🔹 17:30 - 17:45 Pauza

🔹 17:45 - 19:45 Nefropatii vasculare neinflamatorii: stenoza de artera renala, tromboza de vena renala, fistulele arteriovenoase intrarenale (aspecte clinice, diagnostic, contributia ultrasonografiei Duplex la stabilirea conduitei terapeutice, controverse legate de tratamentului conservativ sau de revascularizatie in stenoza de artera renala aterosclerotica) - Prof. Dr. Dan Vladutiu

🔹 19:45 - 19:55 Concluziile webinarului - Prof. Dr. Dan Vladutiu

🔎 Cui i se adreseaza?
✔️ Nefrologi, internisti, medici de familie
✔️ Medici care gestioneaza pacienti cu afectiuni renale cronice
✔️ Rezidenti interesati de actualizari in domeniu
 

Webinarul aduce in prim-plan nefropatiile vasculare, complicatiile bolii cronice de rinichi si utilizarea ultrasonografiei Duplex in managementul pacientilor.

martie 26

🩺 Workshop ecografie de bază | Sibiu

📅 29 martie 2025
📍 Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor și transmis online

Participă la un workshop intensiv, unde teoria se îmbină perfect cu practica!

💡 La ce să te aștepți?
✅ Explicații clare și aplicate direct de la experți
✅ Demonstrații live și sesiuni interactive
✅ Practică supervizată pe ecomodele
✅ Quiz-uri pentru consolidarea cunoștințelor

📝 Ce vei învăța?
🔹 Cum se formează imaginea ecografică și utilitatea artefactelor în diagnostic
🔹 Explorarea ecografică cu contrast
🔹 Ecografia în urgențe
🔹 Evaluarea ficatului, colecistului și căilor biliare
🔹 Examinarea aortei abdominale și a venei cave inferioare
🔹 Sesiuni practice hands-on ghidate pas cu pas de specialiști

⚠️ Locurile sunt limitate! 

📩 Înscrieri & detalii: https://www.edusontv.net/pages/workshop-ecografie-de-la-concepte-fundamentale-la-diagnostic 

Ne vedem la Sibiu!