Gabriela Pop

Apr 07 at 01:33 PM

Cu mare drag!

Postat

Apr 07 at 12:09 PM

00:14
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Bună ziua!
Vă invit să parcurgeți un caz complex extras din arhiva doamnei doctor Dana Nedelcu din cadrul Spitalului Ponderas, București, pentru a vedea cât de utilă este ecografia cu substanța de contrast.
Ne aflăm în fața unei paciente de 60 de ani, cu stare generală alterată instalată brusc,  febră (39.4), frison, grețuri și vărsături. Din istoricul medical notăm litiaza renală dreaptă obstructivă (tratată chirurgical) și un detartraj dentar în urmă cu aprox o lună.
CLINIC: tahicardie, tahipnee, sensibilitate la nivel lombar drept.
ANALIZE LABORATOR:
- sindrom inflamator accentuat sugestiv pentru un tablou septic (leucocitoză, PCR - 22mg/dl, Procalcitonină - 81ng/ml);
- hemoculturi pozitive pentru Steptococcus intermedius (bacterie orală comensală);
- parametri urinari in limite normale.
ECOGRAFIE ABDOMINALĂ (imagine1): rinichi drept cu dimensiuni relativ normale, cu ecogenitate ușor crescută (vizualizarea piramidelor Malpighi); polar superior, parenchimul este inomogen, cu un contur ușor estompat, cu infiltrarea spațiului adipos perirenal, fără a se evidenția acumulări fluide sau colecții la acest nivel.  Fără dilatații de căi urinare și fără calculi.
Pentru caracterizare suplimentară, se administrează 2.5ml Sonovue (VIDEO) și se evidențiază o arie necaptantă de tip ischemic, subcortical, cu diametre de 2.3/2.5cm, bordată de zone hipercaptante, sugestive pentru perfuzia de lux (compensatorie) (imagine2). Discretă hipocaptare difuză a polului superior în faza venoasă, tipică procesului edematos.
Fara colectii intraparenchimatoase. Priza de contrast e normala mediorenal și la nivelul polului inferior.
În acest moment, ne aflăm în fața unui rinichi cu zone de ischemie arterială susceptibile suprainfecție pe cale hematogenă. 
Rezultatul ecografic a impus continuarea investigațiilor pentru a depista sursa embolică.
ECOGRAFIE TRANSESOFAGIANĂ:
\\- fără elemente sugestive pentru endocardită infecțioasă;
- sept interatrial: FOP (foramen ovale patent) cu șunt dreapta-stânga.
 Acest FOP, cel mai probabil, s-a complicat cu embolie paradoxală și respectiv cu infarct renal. Din acest motiv, se recomandă închiderea defectului percutan.
În sprijinul diagnosticului sunt și rezultatele testelor de trombofilie, care documentează existența unei trombofilii, mutația factorului V Leiden (forma heterozigotă).
Așadar, ne aflăm în fața unei paciente cu un profil protrombotic, accentuat prin starea de sepsis cu Streptococcus intermedius (post detartraj dentar), cu embolie paradoxală în prezența unui FOP, circumstanțe care au dus la un infarct renal suprainfectat pe cale hematogenă.

În concluzie, modificările ecografice renale au fost o verigă importantă în managementul acestei paciente, iar patternul captării substanței de contrast a fost definitoriu pentru a stabili următorii pași.

Mar 20 at 05:08 PM

Bună ziua! Vă mulțumesc pentru întrebare. Aceasta a fost și frica noastră inițială, că este un stadiu inițial de abcedare și de aceea s-a dorit biopsierea cât mai rapidă pt un tratament țintit. Ecografic tumora inca prezenta un aspect parenchimatos, doar la CT s-au observat câteva zone necrotice susceptibile suprainfecției. Plus inflamația zonei sacrate.

Pacientul neagă vreun sindrom febril, însă având în vedere vârsta, ar putea lipsi..

Postat

Mar 20 at 04:56 PM

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Bună ziua! Vă invit să parcurgeți un caz interesant.
Pacient în vârstă de 74 de ani se prezintă în camera de gardă acuzând stare generală alterată, durere în flancul stang și la nivelul șoldului stâng (durerea s-a agravat progresiv, pacientul fiind imobilizat).
Pacientul mai afirmă apariția unei mase la nivelul regiunii fesiere stângi (palpabilă).
Este tahipneic, tahicardic, TA:145/78. Paraclinic: leucocitoza cu neutrofilie.
ECOGRAFIE: (imaginea 1) formațiune tumorală renală stângă cu dimensiuni de aprox 3.18/3.4/3.31 cm, volum de aprox 19.1 cmc, cu un contur polilobat, structura inomogenă prin prezența de arii hipoecogene și discrete benzi hiperecogene, cu vascularizație intensă evidențiată în Doppler color și prin reconstrucția 3D din power Doppler.
ECOGRAFIE PĂRȚI MOI: regiune fesieră stângă (imaginea 2): corespunzător masei palpate se evidențiază o voluminoasă formațiune solidă, lobulată, infiltrativă cu dezvoltare din planul osos, cu dimensiuni de 3.8/5/5.8 cm, volum 59.5cmc; masa este inomogenă, bine vascularizată (Doppler color), cu multiple calcificări (ring-artefacte prezente în Doppler color).
IMAGISTICA CT (imaginile 3 și 4): formațiune tumorală renală stângă, imprecis delimitată, cu structură inomogenă prin prezența de arii hipodense, chistico-necrotice, cu discrete septuri intratumorale, cu captare intensă în timp arterial și washout prezent – aspect sugestiv pentru leziune malignă. La nivelul osului iliac stâng, în adiacența articulației sacroiliace, se evidențiaza o leziune tumorală solidă inomogena, discret iodofila, cu efect osteolitic – determinare secundară?
Având în vedere rezultatele imagistice, se decide prelevarea bioptică ecoghidată (3 fragmente) de la nivelul leziunii tumorale pelvice în vederea diagnosticului pozitiv.
In imaginea 5 puteți observa acul în timpul biopsiei ecoghidate.
REZULTATUL HP și IHC al țesutului biopsiat: carcinom renal.
DIAGNOSTIC FINAL: carcinom renal metastatic la nivel osos.
MANAGEMENT: bilant oncologic complet în vederea tratamentului paliativ.
Aștept părerile dvs.

Din arhiva dnei dr Dana Nedelcu, Spitalul Ponderas, București.